');
  • Het onzichtbare werk

  • Of je er nu over hebt nagedacht of niet, jouw hele bedrijfsactiviteit wordt uitgevoerd met behulp van systemen en processen die in de loop van de jaren formeel of lukraak tot stand zijn gekomen. Deze bedrijfssystemen zijn de manier waarop het werk wordt gedaan en ze vormen de bouwstenen van jouw bedrijf, de effectiviteit van deze systemen bepaalt jouw winstgevendheid en succes.

    Jouw systemen en processen kunnen bestaan uit het genereren van leads, verkoopconversie, productie, orderafhandeling, klantenservice, boekhouding, inkoop, werven medewerkers en vele andere systemen die uniek zijn voor jouw bedrijf.

    Wat is nu eigenlijk een bedrijfssysteem of proces? Hier een eenvoudige definitie:

    Een bedrijfssysteem is een "recept" voor het consequent verkrijgen van een vooraf bepaald en gewenst resultaat. De ingrediënten van een goed bedrijfsrecept kunnen materialen, mensen, gegevens, formulieren, checklists, tools, apparatuur, software, enzovoort zijn. De nauwkeurig gevolgde stapsgewijze instructies of procedure zorgen ervoor dat het verwachte resultaat elke keer wordt bereikt. Geweldige recepten om routinewerkzaamheden op een efficiënte en effectieve manier te laten uitvoeren, verhogen klantenloyaliteit, prestaties van medewerkers, winstgevendheid en groei.

    Wie is in jouw bedrijf is verantwoordelijk voor het ontwikkelen, bewaken en onderhouden van de bedrijfsprocessen die jouw bedrijf soepel en winstgevend maken, zelfs als je er niet bent? Wie begrijpt in jouw bedrijf de onderliggende principes voor het creëren van effectieve systemen en processen? Wie draagt in jouw bedrijf de hoed van de "Proces Verbeteringsmanager"? Ben jij het, of is het iemand anders?